Photo eljárás

Részletek

 

Bevezetés


A korszerû elektronikus berendezések ,melyek magas mûszaki fejlettségû világunk minden területén elõfordulnak, elképzelhetetlenek nyomtatott áramkörök nélkül.


A nyomtatott áramkörök elõállításában meghatározó szerepe van a fotóeljárásnak. Ez vonatkozik mind az ipari gyártásra, mind az amatõrök által tervezett ,manuális kivitelezett egyedi darabok (prototípusok), illetve kis szériák elkészítésére.

A maszkokról


A készítendõ áramkör mindig az adott maszk leképzése, ezért a pozitív maszk nagyon fontos az áramkörök sikeres elkészítését illetõen.

A vezetékrajzolatnak teljesen átlátszatlannak kell lennie. A maszk nem lehet foltos, s teljesen fel kell feküdnie (egyébként alulexponáltság léphet fel).A vékony vonalak, feliratok, emblémák, jelölések stb. másolásánál a maszknak a rajzos felét kell a fólia felé fordítani ,ellenkezõ esetben maratásnál alámaródással kell számolni, melynek mértéke kb. a maszk anyagvastagságának kétszerese. Különösen a ragasztott vezetékmintát ajánlatos tükrözve elkészíteni. Ez kiváló felfekvést biztosít és vékony vonalak esetén is kontúros másolatot ad.

A hordozó anyaga lehetõleg csak kis mértékben nyelje el az ibolyántúli sugarakat, és semmiképpen ne legyen sárgás. Ideálisak a diafilm-maszkok. Amennyiben a maszk tusrajz, legmegfelelõbb egy 30 gr/m2 fajsúlyú pauszpapír. A könnyed tollvezetés egyenletes tuskifolyást biztosít. Retusálni csak a teljes száradás után szabad. Ha egy vonalat nedves állapotban többször áthúzunk, kontraszt egyenetlenséget okozunk. Ez könnyen elkerülhetõ ,ha a fekete tushoz egy kis üveg sárgát keverünk. A sárga a kék kiegészítõ színe, és ellenáll az ibolyántúli sugárzásnak.

A szóró palack hoz mellékelt használati utasítás 1-es pontja rámutat, hogy a befújandó felületnek abszolút zsírmentesnek kell lennie.

A VIM és hasonló súrolószerek fényes, oxidmentes, jól nedvesíthetõ rézfelületet biztosítanak. A súrolószert a vízzel megnedvesített lemezre szórjuk és egy nedves rongydarabbal körkörösen eldörzsöljük. Az alapos öblítés igen fontos a súrolószer maradványok eltávolításához. Az öblítést ugyanakkor csak tiszta vízzel végezzük.

Semmiképpen ne alkalmazzuk az öblítés után oldószeres lemosást (pl. acetonnal, alkohollal stb.)! A tisztaság akkor megfelelõ, ha a lemez felületén összefüggõ vízfilm képzõdik. A vízfilm felszakadozása szennyezettségre utal. Különösen fontos a teljes száradás, mert a visszamaradó nedvesség a fotólakk gyenge tapadását okozza. A fotólakkot lehetõleg azonnal a tisztítás után vigyük fel a lemezre, így elkerülhetõ a szennyezõdések (tárolás, fogdosás, oxidálódás során) újraképzõdése.


A fotólakk felvitele


Bár a "POSITIV-20" fotólakkal a munka aránylag egyszerû, azok számára, akik elõször használják, egy kis gyakorlás szükséges. Az alaposan megtisztított és zsírtalanított lemezek beszórása nappali fénynél történhet, sötétkamrára nincs szükség. Mivel a lakk az ibolyántúli sugárzásra érzékeny, a közvetlen napsütést és erõs fényt kerülni kell.

A pormentes és egyenletes lakkfelvitel elõfeltétele a tökéletes kópiának. A lakk felvitelekor a lemez vízszintesen vagy kissé megdöntve fekszik. A szórást kb. 20 cm-rõl lendületesen végezzük, lehetõleg megszakítás nélkül, kígyóvonalban haladva, ezáltal egyenletes lakkréteget kapunk. Elõször kalapácslakk-szerû felület képzõdik. A szórást ekkor azonnal meg kell szüntetni. Kis idõ múltán a lakk szétterül és egyenletes, vékony fényérzékeny réteget alkot. Ha túl sok lakkot viszünk fel, eltérõ rétegvastagság alakul ki, ami hosszabb megvilágítási idõt igényel.

Extrém nyári hõmérséklet esetén az elõbbiekkel ellentétben több lakkot kell felvinni, vagy a szórási távolságot kell csökkenteni. Ezáltal a fokozott oldószerpárolgást kompenzáljuk. Ha ezt nem vesszük figyelembe, ugyancsak egyenetlen lakkfelületet kapunk, mert a lakk egyenletes szétterülését a gyors száradás megakadályozza.

A már kevés lakkot tartalmazó palackot ne tartsuk túl ferdén, mert ez a lakk köpködését és a hajtógáz fokozott kiáramlását okozza.Ha többszöri kísérletezés után sem sikerül egyenletes réteget elérni, akkor centrifugálással kell próbálkozni. Egy kisteljesítményû, szabályozható fordulatszámú villanymotorra alumíniumtányért szerelünk. Ezen befogókeretek vannak, különbözõ nagyságú nyák-lapok felfogásához. Közvetlenül a lakk felvitele után a tányért 90-110-es fordulattal megforgatjuk. A lakk ezáltal egyenletesen szétterül és sima, pormentes felületet képez.

Ha a lakkfelvitel befejezõdött, akkor a lemezeket a megvilágításig fénytõl jól védve tároljuk, hosszabb tárolás esetén lehetõleg hûtve. A hûtõszekrényben tárolt fotólakkot (legtovább 8-12 °C esetén tárolhatók) felhasználás elõtt szobahõmérsékletûre kell melegíteni, ellenkezõ esetben rossz porlasztás léphet fel. Legjobb, ha a szóró palackot 4 - 5 órával a felhasználás elõtt kivesszük a hûtõszekrénybõl.

A POSITIV-20 fotólakk esetében a bevonat színébõl következtethetünk az elért rétegvastagságra:

ilágos szürkéskék

1-3 mikrométer

sötét szürkéskék

3-6 mikrométer

3-6 mikrométer

6-8 mikrométer

sötétkék

8 mikrométer – nél vastagabb


Réz és más sárgafém hordozók esetén a szín többé kevésbé zöldes. Megvilágítás után, nappali fénynél a lakk mindig sötétkék színû.

 

   
   
   
© A.z.z.A Elektronika