Funkció generátor

Részletek

Lássuk a kapcsolást

 

A kapcsolás lelke az EXAR cég XR2206-os névre hallgató integrál áramköre. Az IC segítségével és a kapcsolás megépítésével lehetõség nyílik szinusz, háromszög illetve négyszög jel generálására egészen 100kHz ig.

Tovább is lehetséges a frekvencia emelése, de ott már nem lesz garantált a kimeneti jel torzítatlansága. A kimenõ jelet és frekvencia tartományt egy-egy jaxley fokozatkapcsolóval tehetjük meg. A két potenciométerrel pedig az amplitúdót illetve a frekvenciát állithatjuk a fokozat kapcsolóval beállított tartományban. A kapcsolás 12V szürt és stabilizált tápegységrõl mûködik . A megépítés során ügyelni kell az elkatrészek pontos beültetésére a megfelelõ sorrendben. Itt említeném meg, hogy a potencio métereket hátulról illesszük be az elõzõleg megfelelõ mértere kifúrt nyák lemezbe, így lehetõség nyílik annak rögzítése a panelhoz. A BD tranzisztorok is hátulról kerüljenek beépítésre, ugyan is ezeket egymástól elszigetelten, egy hûtõzászlóra kell helyezni.

Ha lehetõségünk van rá, a jaxley melletti 1uF, 100nF, 10nF és 1nF -os kondenzátorok minnél jobb minõségû és ha lehet a legjobb tûrésû legyen, mert ez adja majd a fokozat váltások közötti linearitást.

 Nyákterv forrás: 

 

A készülék megépítése nem igényel különösebb magyarázatot. A beállítást lehetõleg oszcilloszkóppal végezzük.  A 100ohmos trimmer , a frekvencia kiegyenlítést hivatott megoldani, az 500ohmos nagyjából középen álljon. Az 50K-ohmmal a szimmetriát állithatjuk, a 25Kohm-os trimmerrel pedig a max kimenõ amplitudót. A dobozolás során, ügyelni kell a lehetõ legrövidebb vezeték használatára a készülék és a kimeneti csatlakozó között, ami árnyékolt legyen. A transzformátort ha lehetséges a dobozon belül a lehetõ leg távolabbra helyezzük az áramkörtõl a zavarok elkerülése végett, de akár egy megfelelõen átalakított stabilizált és kellõen szûrt dugasztáp is megoldást jelenthet, de ezt mindenki saját felelõsségre építse a legnagyobb körültekintéssel, az érintés védelmi szabályok betartása mellet.(A szerzõ az ebbõl adódó károkért nem vállal felelõsséget.)

Ezzel a mûszerünk bevetésre kész.

 

 

Készülék specifikációk

-  Max kimenõ amplitudó : 2V
-  Jelalakok : háromszög, színusz, négyszög.
-  Tápfeszültség : 12V
-  Frekvencia : 10Hz-100kHz  4 fokozatban

Mindenkinek sikeres utánépítést kívánok.  Doncso

   
   
   
© A.z.z.A Elektronika