LCF mérõ mûszer PIC 16F628A-val

Részletek

Ebben a cikkben szeretnék bemutatni egy szinte parányi de annál hasznosabb mûszert és annak elkészítését. Ez a mûszer nagyon hasznos lehet egy hobbistának, de aki komolyabban foglalkozik elektronikával, annál is jó szolgálatot tehet, hiszen három funkciós mûszerrõl beszélünk. Ezzel a mûszerrel lehetõség nyílik induktivitás, kapacitás illetve frekvencia értékének a meghatározására.
Nos akkor lássuk is a kapcsolást. (Everiday Practical Electronic honlapról származik.)

A kapcsolás mint a rajzról látszik 5V stabil feszültségrõl üzemel, egy stabilizátoron keresztül tehát az áramkörnek adhatunk nyugodtan 9-12V egyenáramot, esetleg egy 9V-os elemrõl is táplálhatjuk gond nélkül.  Én személy szerint egy kicsit átalakítottam a végleges nyákomat, mivel külön szûrt , stabilizált tápegységrõl járatom, így lekerültek róla a stabilizáló és szûrõ alkatrészek, de ez csak nálam van így.

 A megépítéshez különösebb magyarázatot nem adnék, minden a megszokott módon történik, a nyák-terv alapján elkészítjük a panelt, a megfelelõ sorrendben beültetjük az alkatrészeket, kellõ körültekintéssel és figyelemmel, majd a külsõ vezetékeket is a helyére illesztjük. A PIC programját egy kissé módosítottam, így magyar nyelvû lett, ha valakinek az eredeti angol szimpatikusabb lenne, szívesen megosztom azt is. A nyák tervrõl annyit mondanék, hogy nem teljesen azonos a kapcsolási rajzal, mint ahogyan látható, rákerült ugyan is egy komplett hálózati táplálás, ha valaki nem szeretne teleppel foglalkozni. Ha viszont valaki kizárólak teleprõl üzemeltetné, akkor ez a rész  elhagyható. Az áramkörön található egy ICSP csatlakozó, ezen keresztül könnyedén felprogramozhatjuk a már helyén ülõ 628A-t , ha a progarmozás is rendben ment, még egyszer ellenõrizzük a nyákot, a csatlakozásokat, forrasztásokat. Kapcsoljuk be  mûszerünket, ha mindent jól csináltunk, egy ilyet kell látnunk a kijelzõn bekapcsolás után egy kicsivel.

 

 

Ha nem jelenik meg semmi bekapcsoláskor, akkor próbáljunk tekerni a 10K-ohmos potméteren, ez a kontraszt állítására való, ha ez sem segít, ellenõrizzük hogy az LCD-n az R/W láb a tesre van e kötve, furcsamód ez nem szerepel a nyákrajzon, de nálam csak így mûködött a kapcsolás.

A mûszer kapcsolási rajzában feltüntetett tûréseket ha egy mód van rá próbáljuk meg követni, ellenkezõ esetben pontatlan lesz a mûszerünk, bár erre is van egy megoldás, ugyan is a mûszernek van egy rejtett ,ámde annál hasznosabb funkciója, ez egy korrektor menü, amivel az induktivitás illetve a kapacitás mérést pontosíthatjuk. Ezt a menüt úgy tudjuk elõcsalni, hogy tegyük fel van egy 0,5%-os pontosságú kondenzátorunk, ezt ráillesztve a mûszerre úgy itéljük meg, hogy a mûszer keveset mutat, kikapcsoljuk a mûszert majd ismét be, közben nyomva tartva a nullázó gombot, ekkor megjelenik a korrekciós menü, itt a gomb megnyomásával emelhetjük a mért értéket. Egyszerre ne emeljünk sokat, mert csak egy irányba lehet léptetni a korrekciót. Ha túl léptetjük, lehet újra égetni a PIC-et. Itt jegyezném meg, hogy minden mérés elõtt nullázni kell a mûszert a gomb megnyomásával.

A mûszer adatai :  Kapacitás    : 1pF-6500uF            Induktivitás  : 1uH-10H              Frekvencia   : 0,05Hz-5Mhz

A mûszer használata:

A mûszert bekapcsolás után, mindig nullázni kell összezárt / nem összezárt mérõérintkezõkkel , attól függõen ,hogy induktivitást vagy kapacitást mérünk, mert így lesz hiteles a mérés. Ezzel meg is volnánk, a mûszerünk használatra kész.

 

Ha a megépítés során bármi kérdés merülne fel,szívesen válaszolok a fórumban.

Sikeres utánépítés kívánok : Doncso

   
   
   
© A.z.z.A Elektronika