Vasalásos nyák készítés másképpen.

Részletek

Nem állítom, hogy én találtam ki ezt a módszert, de még nem hallottam elõtte sehol ezt a megoldást, és sokat gondolkodtam, hogy mivel is lehetne kiváltani a mûnyomót. Egyszer kezembe akadt egy öntapadós papír, ugyan is feliratoztam pár alkatrésztároló dobozkát. Ahogyan szedtem le a cimkéket a vinnyettáról észre vettem, hogy az fényes, selymes, és eszembe jutott, hogy nem ragad rá teljesen az öntapadós matrica sem, és ekkor jött a nagy ötlet.....

Nem sok próbálgatás kellett, hogy rájöjjek ez talán nem is rossz ötlet. Régebben problémáim voltak a mûnyomóval, valahogy mindig elvállt a paneltól a rajzolat még maratás elõtt, sok leírást tapasztalatot elolvasva és alkalmazva, valahogy sosem sikerült 100% os ra. Persze van aki arra esküszik, szíve joga. De egy próbát megér a módszer. Nem beszélve arról,hogy mûnyomóval sosem sikerült SMD-t vasalnom, az kész katasztrófa volt, no de a vinnyettával........de ennyire azért még ne menjünk elõre.

Lássuk a technikát.  A módszer nagyban hasonlít a mûnyomó papíros megoldáshoz mégis valamelyest más,  szerezzünk be egy A4-es vinnyettát, ha lehet válogatni akkor ne a sárgásabb hátuljút válasszuk hanem a fehérebbiket, nálam ezen két darabban lehet lehúzni a matricát róla, ezt el is dobhatjuk, a hátulja kell úgyis nekünk, abból is a fényesebb fele, erre szépen nyomtassuk ki lézer printerrel a rajzolatot, ezt megelõzõen készítsük elõ a frissen és alaposan letisztított nyák lemezt és a 200C fokra felmelegített vasalót. Szóval ha megvan a kinyomtatott rajzolat, ne sokat forgassuk a papírt, nehogy leessen a festék, egybõl igazítsuk óvatosan a nyák lemezre, jöhet a vasaló, itt jegyezném meg, hogy óvatosan nyomjuk a vasalót, ha lehet inkább ne is nyomkodjuk mert könnyebben szétlapul a festék alatta. Törekedjünk az egyenletes és alapos vasalásra mindenhol. nagyjából 1-1,5 percig tart a vasalás, tovább felesleges vasalni, ha mégis úgy érezük, hogy nem alaposan vasaltuk, akkor vasaljuk tovább, kárt nem teszünk. Ha úgy gondoljuk a vasalás alapos, és szemrevételezéssel is úgy látjuk szép egyenletes a vasalás, várjuk meg amíg lehül a lap, majd áztatás nélkül óvatosan húzzuk le a vinnyettát, (nem kell áztatni, sem kapirgálni) ha mindent jól csináltunk, a látvány magáért beszél.

Nincs maradék a vinyettán, nem tépõdik fel a lemezrõl a festék a papírral együtt, nem marad papír a nyák lemezen. A nyákon csak a festék van teljes terjedelmében semmi más. Innentõl a szokásos eljárással marassuk le a nyákot. Ez történhet vas kloriddal, hidrogén peroxidos sósav keverékkel, vagy a kereskedelemben kapható különféle szerekkel. A maratást követõen eltávolíthatjuk a rávasalt festéket mechanikai (csiszolás) vagy vegyi (oldószerek) úton is.

A további kezelésekre (kémiai ónozás, lakk stb) most nem térnék ki, mindenki maga döntse el melyik a szimpatikusabb. Ezek után következhet a nyák lemez megfelelõ méretû fúrószárral történõ kifúrása, illetve a  beültetés.

Elõnyök a mûnyomó papírral szemben.

Gyorsabb vasalás,  jobb festék olvadás a papír vékonysága miatt,  jobb terülés,  nem kell áztatni egyáltalán,  a papírt mégegyszer fel lehet használni,  nincsenek utólag de még maratás elõtt eltávolítandó papír maradványok a nyákon, csak a tiszta festék.  Vasalás után semmiféle utómunka nincs, jöhet a maratás egybõl.

Kis kedvcsinálónak lássuk ugyanezt SMD-ben. Errõl tudni kell, hogy egy TSSOP-tokozásról van szó, aminek a lábtávolsága 0,5mm, lábvastagsága 0,25mm, tehát a vezetõsáv is ugyanilyen vastag, a lábak közötti távolság is mindössze 0,25mm!! 48 lábú alkatrészrõl beszélünk.

Remélem meghoztam a kedveteket, hogy kipróbáljátok ezt a módszert is. A felmerülõ kérdésekre szívesen válaszolok az oldal fórumán, de a véleményeket is szívesen fogadom.

Sikeres vasalást kívánok : Doncso

   
   
   
© A.z.z.A Elektronika