NiCd - NiMH Akkutöltő

Részletek

15mA-től 750mA-ig szabályozható akkutöltő NiCd és NiMH akkukhoz.
Akkufeszültségek: 1.2V /2.8V /3.6V /4.8V /6V /7.2V /8.4V / 9.6V
Üzemmód: gyorstöltés 52perc , normál töltés 14 óra
Kapcsolás automatikus töltés - kisütés elven működik
Tápegység: 15VDC

Gyesa által épített töltő


Működés,beállítás:

Mielőtt bekapcsoljuk a töltőt állítsuk be a jumperekkel a töltési feszültséget és a töltő áramot. A töltőáramot huzalpotméterrel lállítjuk be, P2 poti  és ehhez egy árammérő műszer beépítésekor (gyakorlottabbaknak ajánlom)  a töltőáramot úgy lehet beállítani:
a start gomb megnyomása után  ha az akku feszültsége 0,8v felett van akkor elindul a kisütési folyamat ami az akku kapacitásától és töltöttségi állapotától függően hoszabb ideig is eltarthat ekkor a töltőáram így nem állítható be, ezért az akkut akár egy nyomógomb beiktatásával 1-2 s-re lekapcsoljuk a töltőről igy rögtön elindul a töltési folyamat ekkor már beállítható a töltőáram a P2. potmeterrel ezután ha szükség van az akku kisütésére (NI-CD akkuknál ajánlott minden töltés előtt) áramtalanítsuk a töltőt 15-20 s-ra kapcsoljuk le róla az akkut is   A töltőt bekapcsoljuk ezután kapcsoljuk rá a töltendő akkumulátort a start gomb megnyomásával indul a kisütési folyamat egészen 0,9V-ig ezután automatikusan elindul a töltési folyamat az elölre beállított 52 min gyorstöltés ill. 14 hours normál töltési idö és az ehhez beállított 15mA-750mA-ig töltési áram. A beállított idő letelte után automatikusan kikapcsol így nem gond hogyha az akku rajtamarad a töltőn. Esetleges  több percnyi áramkimaradáskor a töltő alaphelyzetbe kerül és a start gombot meg kell nyomni az ujraindításhoz  a töltési idő is újra indul ekkor a kisütési funkciót ne kerüljük ki az esetleges tultöltés elkerülése érdekében ami káros lehet az akkura függetlenül attól hog NI-CD vagy NI-MH akkut töltünk .
A töltési idő hitelesítése úgy történik,hogy a CAL feliratú jumpereket össze kötjük  (az időbeállítás 52 min -en álljon.akku ne legyen rajta) ekkor a start gombbal elindul a töltési folyamat , de csak pár mp-ig tart a P1-el lehet ezt az időt beállítani ami 12mp kell hogy legyen ha  a P2 potmetert építjük be akkor az R1-R13-ig elhagyásán kívül be kell építeni egy milliampermérőt.
Ha nincs szükség az akku kisütésére (NI-MH akkuknál nem kell minden töltés előtt) a fent említett nyomógombbal a leírtak szerint eljárva ez megoldható.
A NI-MH akkuknál azt tapasztaltam hogy 10 óra a megadott töltési idő ezt a P1 potmeterrel párhuzamosan kötött potmeterrel  vagy fix ellenállás beépítésével és egy kapcsoló beiktatásával ezt az időt is be lehet állítani. A nyákon 2 forpont van kialakítva ide be lehet kötni az ellenállást és a kapcsolót(ezt a nyák alkatrész beültetési rajzrészen  külön nem jelöltem)

  Verzió 1.0                     Verzió 2.0

                 

   
   
   
© A.z.z.A Elektronika