Forrasztás

Részletek

Ahhoz, hogy forrasztani tudjunk elvileg nincs szükség másra, csak egy forrasztópákára és ónra. A valóság mégis kicsit más, hiszen a fejlett elektronika, egy fejlett forrasztási technológiát igényel. Gyártók alkatrészeiket többféle tokozásban és méretben kínálják, ami lehetõvé teszi az egyre kisebb elektronikai készülékek gyártását. A készülékeket elõállító gyárak speciális gépekkel ültetik és forrasztják áramköreiket, mégis ezek utójavításai emberi erõvel különösebb berendezések nélkül történik. Ilyen módon magunk is tudjuk javítani a hibás készülékeket, és tudunk is készíteni áramköröket..

Mire is van szükség ahhoz, hogy otthoni körülmények közt is megvalósítható legyen ?

Mindenek elõtt választanunk kell egy forrasztópákát ami a feladatok megoldására rugalmasan alkalmas. Két típust említenék meg a teljesség igénye nélkül: Metcal és Weller.
E két típus forrasztó és kiforrasztó berendezési alkalmasak szinte minden forrasztási mûvelet elvégzésére.

 

Weller 50W

Ez a típusu páka teljes mértékben alkalmas axiális és radiális alkatrészek forrasztására megfelelõ forrasztóheggyel.

Weller 80W

Ez a típus teljes mértékben alkalmas SMD alkatrészek forrasztására megfelelõ forrasztóheggyel.

Ne felejtsünk gondoskodni a forrasztáshoz szükséges ónról sem.Esetenként, egy elektronikán belül is többféle forrasztási technikát kell alkalmazni, ami más-más minõségû, és vastagságú ón használatát kívánja meg. Kétfelé kell bontani az alkatrészek csoportját, (Axiális-Radiális) és (SMD). A két csoporthoz  más páka, és más ón használatos, valamint a csoportokon belül is lehetnek különbségek, de a csoportok közt is van átfedés.

 

hármféle forrasztó ón

Balról jobbra haladva:

  1. 1mm-es ón, gyanta és flux magokkal axiális és radiális alkatrészek forrasztásához.
  2. 0,5mm-es ón, ezüst tartalmú flux magokkal „nagyobb”smd alkatrészekhez
  3. 0,2mm-es ón, ezüst tartalmú 5 flux maggal smd alkatrészekhez.

Forrasztási segédanyagok:

Forrasztandó felületet elõ kell készíteni a forrasztáshoz, azt oxid mentesíteni, és zsírtalanítani kell, valamint a már meglévõ alkatrész helyet meg kell tisztítani a felesleges többlet óntól. A jó minõségû forrasztás eléréséhez megfelelõ folyasztószert kell alkalmazni.

 

flux toll

flux paszta

 

 

   
   
   
© A.z.z.A Elektronika