"Vasalással" panel - műnyomó

Részletek

PCB készítésnek több módja is van, én ezek közül a Laser Printer-el műnyomópapírra nyomtatott áramköri lemez készítésével ismertetlek meg.

Előnyei más módszerekkel szemben:

1. Technológia egyszerű,

2. Nem igényel különösebb beruházást,

3. Alapanyagok olcsón beszerezhetők

4. legrövidebb idő alatt készíthető el a lemez,

5. Minőségi különbség nincs / jelentéktelen

 

Folyamatok:

Laser Printerrel nyomtassuk ki a kívánt rajzolatot műnyomópapírra (90gr - 100gr -ost használjunk), ajánlatos a tonernek jó állapotban lenni, ez befolyásolja 80%-ban a minőséget.

 

PCB lemez méretre vágásának lehetséges eszközei:

1. Lemezolló

2. vasfűrészlap

3. szike

Akinek nincs karos lemezollója, annak szikét ajánlom mert gyorsan és szépen egyenesen lehet vágni a panelt. Szike hegyét ki kell köszörülni az éllel merőlegesen hegyesre. (hasonlóan kell kinéznie mint a kép bal alsó sarka) Vonalzó mellett a panel mindkét oldalát karcoljuk meg 3x 4x, majd óvatosan, de határozottan törjük el. Arra vigyázni kell, a panel lehetőleg ne hajoljon nagyon.

 

Panel tisztítási módszerei:

Erre is több fajta megoldás létezik súrolószerek.....stb, ajánlom a vegyszermentes tisztítást, amit könnyedén elvégezhetünk egy háztartási / festékboltban kapható falmosó szivaccsal. Előnye a súrlószerekkel szemben, hogy nem karcolja meg a panelt, és hatékonyan tisztít. Használata vizes állapotban történik, alaposan el kell távolítani az oxid-réteget !

 

Rajzolat átvitele a panelre, eszközök:

1. Vasaló

2. Speciális hő-prés

Elsőlépésként a megtisztított panelt már szabadkézzel ne érintsük, csak cérnakesztyűben, gumikesztyűben...stb. 98% -os alkohollal mossuk le, majd melegítsük fel a panelt 180C-fokra 1 percen keresztül, majd tegyük rá a rajzolatunkat figyelve a pontos illesztésre.

 

Ezután simítsuk el gondosan, hogy ne maradjon levegőalatta, és mindenhol érintkezzen a papír a panellel. Ezután kell elvégezni a rajzolat átmelegítését véglegesen a panelre. Aki vasalót használ az 200C-fokon végezze ezt a műveletet. Ajánlott a vasaló tömegét megnövelni 1-2kg súlyúra (ne kézzel nyomjuk mert ez elmozduláshoz és elkenődéshez vezethet ! ) Korrekt és biztonságos eredményt egy "hő préssel" érhetünk el, ennek hőfoka 180C-fok legyen és 3-4 kg szorítóerővel használjuk.

   
   
   
© A.z.z.A Elektronika